Káva Vildenberg
V dnešní uspěchané době si musíme užívat každou volnou chvilku. Nejlepší jsou ty, které podtrhneme vynikající kávou. Z pohledu zákazníka, je lehké posoudit, zda kávu z chutí dopije, nebo ji nechá na stole nedopitou. Z pohledu majitele je výběr kávy náročná zodpovědnost.
Káva Vildenberg je pražena výhradně pro Hradskou Restauraci, ve slovenské pražírně „Veronia Coffe“.
Díky její jemné ovocné příchuti, protkané čokoládovým hedvábím brazilské odrůdové kávy, lehké kořeněnosti Nikaraguy, dotyku sladkého karamelu a medu Etiopie a doplňujícím nádechem z kostarické odrůdové kávy, si můžete užívat skvělé chvilky u šálků opravdu unikátní a lahodné kávy.
O kávě
Konzumenti kávy jsou pozornější, koncentrovanější, dokážou vytvořit lepší atmosféru a zahnat deprese. Není divu, že nejvíce kávy na obyvatele se vypije v chladné Skandinávii a nejméně v slunečném Středozemí. Někteří lidé si kávu dávají s oblibou před spaním pro dobrý spánek. Ačkoliv má káva povzbuzující účinky, před nástupem aktívní fáze předchází fáze únavy. Jestliže tuto fázi dobře odhadneme, může nám káva pomoci i ke spánku.
A jak to vlastně začalo?
Dle pověsti žil v Africe v 9. století pasák koz, který si všiml, že jeho kozy přišli domů v „dobré náladě“ po pojídání neznámých bobulí. Chtěl poznat příčinu, tak nasbíral bobule neznámého keře a přinesl je mnichům do kláštera. Mniši bobule nazvali „ďáblovým dílem“ a okamžitě je začali pálit. Zatímco však bobule hořely, vydávaly přímo božskou vůni. Toto skoro zázračné aroma probudilo zvědavost mnichů, sebrali proto prášek shořelých bobulí, uvařili z něj odvar a získali velmi tmavý, aromatický a hustý nápoj. Se stále vzrůstající zvědavostí ochutnal každý z nich malý doušek tohoto nápoje. K jejich překvapení je tento malý lok tak vzpružil, že necítili únavu ani ospalost. Od té doby se stalo pití kávy zvláštním obřadem.